Hoe gebruik je elastisch biais?

Hoe gebruik je elastisch biais?

Elastisch biais (of Fold-over-elastic in het Engels) is een fantastisch materiaal om tricot mee af te werken. Het wordt vaak gebruikt rond halsuitsnijdingen of in plaats van een zoom van t-shirt mouwen. Of voor onderbroeken.
Maar hoe doe je het?

Ik toon het even aan de hand van een topje zoals op de foto. 

Je begint met de kleine kromming aan de halsuitsnijding vooraan. Meet de lengte ervan met de lintmeter. Normaal knip ik niet de volledige lengte hiervan in elastisch biais maar wel een 95%.

En dan begint het spelden. Sommigen rekken de elastische biais een beetje uit tijdens het stikken en hebben daar een mooi resultaat mee. Bij mij werkt het meten en eerlijk verdelen beter.

Ik verdeel het stukje biais in 2 gelijke delen met speldjes en verdeel het voorpand in 2 gelijke delen. Daarna speld ik de speldjes op elkaar en vouw de elastische biais rond de rand. Goed en veel spelden is hier de truk. Het is normaal dat de elastische biais iets kleiner is dan het voorpand (die 95%).

Vaststikken doe ik met een tweelingnaald (steeklengte 3.5) of een zigzagsteek. Tijdens het stikken rek ik de elastische biais een beetje uit zodat alles mooi plat ligt.

In het begin is werken met elastische biais een prutswerkje maar na een tijdje went het en gaat het heel snel.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »