Drie simpele eco-cadeautjes die je zelf kan maken

  1. Fruit- en groentezakjes 

Wie gaat er nog boodschappen doen zonder herbruikbare zakjes mee te nemen?  Wij in ieder geval niet! Superpraktisch zijn ze en het scheelt heel wat plastic.

Voor wie ze nog niet heeft of voor wie er cadeau wil doen dit jaar, leggen we graag nog eens uit hoe je ze maakt:

Knip een lap stof uit van 

- 66 cm x 40 cm (B x h) voor een grote zak

- 54 cm x 34 cm (b x h) voor een kleine zak

Overlock of zigzag alle randen. 
Stik de zijnaad dicht maar laat een gaatje van 2 cm op 2 cm van de bovenrand. Met andere woorden: begin bovenaan te stikken. Stik 2 cm, hecht af, laat 2 cm open en stik verder tot onderaan en stik meteen ook de onderrand dicht.
Strijk de naadwaarde bovenaan open zodat het gaatje duidelijk wordt.
Maak een tunneltje bovenaan: draai 1 cm naar binnen en dan nog eens 2 cm.
Strijk/speld om en stik dicht tegen de onderste rand van de zoom. 

    

Rijg een koortje/lintje door de tunnel en knoop dat dicht. Klaar! 

Wij gebruiken batist voor onze groentezakjes. Dat is een heel fijne katoen die we in de zomer graag gebruiken als voering voor jurken of rokken. De stof is licht en een heel klein beetje doorzichtig. Als de stof doorzichtig is, is het gemakkelijker voor de kassierster om te zien wat er in het zakje zit. We kozen voor een donkere katoen in de hoop dat ze langer proper lijken. Ook deze stof heeft een Ökotex label.

Je kan hetzelfde patroon natuurlijk ook gebruiken voor waszakjes voor de herbruikbare wattenschijfjes (cadeautip 2). Met waszakjes raken de wattenschijfjes niet kwijt in de wasmachine.

 

2. Herbruikbare wattenschijfjes 

We zijn dol op deze zelfgemaakte make up removers die je op slechts enkele minuten klaar hebt. Een kleine moeite als je weet dat je daarmee een hoop afval bespaart.

 

Hoe maak je ze? 

Snij cirkeltjes uit de katoen fleece. Je werkt het snelst als je de stof dubbel vouwt met de goede kanten naar buiten. Gebruik een glas bij het tekenen van de rondjes en knip twee lagen tegelijk uit. Stik de 2 laagjes op elkaar met de overlock (of een overlocksteek of een leuke siersteek op je naaimachine).

De wattenschijfjes zijn gemaakt met onze katoen fleece. Ze zijn heel zacht en kunnen gewassen worden tot 60°. 

Een tip: je wast de stof het best voor zodat de stof achteraf niet meer gaat krimpen.

 

3. De herbruikbare snoetenpoetsers 

Het ideale  cadeau voor een gezin met kleine kinderen is een stapeltje snoetenpoetsers.

Dit zijn doekjes die de klassieke vochtige doekjes uit de supermarkt kunnen vervangen na de maaltijd, aan het verschoningskussen of  tijdens een uitstap. Je maakt ze nat bij gebruik en gooit ze  achteraf gewoon in de wasmachine bij de andere was.

Hoe maak je ze? 

Wij knippen vierkantjes van 20 x 20 cm uit zowel tricot (restjes) als double gauze. Nadien stikken we telkens een lapje tricot op een lapje double gauze met de overlock. Natuurlijk gaat het ook met een gewone naaimachine, kies dan een overlocksteek of een toffe siersteek.

Het handige aan zelf snoetenpoetsers maken is dat  je al jouw restjes tricot kan gebruiken die je normaal zomaar zou wegsmijten.

 

Heb jij nog tips? Laat ze ons weten. Hoe meer, hoe beter.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter