Hoe kan je een stof fronsen/rimpelen?

1. stof rimpelen met dubbele stiksel.

Geef 2 parallelle stiksels in de naaiwaarde op stof die je wil rimpelen. Belangrijk hierbij is dat je:
- niet hecht bij begin en einde 
- een rechte steek gebruikt op de grootste steeklengte
- je garen niet kort afknipt zodat je er aan kan trekken

Neem de twee bovenste draden en trek er zachtjes aan. Je stof gaat rimpelen. Trek en verdeel tot je aan de juiste lengte komt. Leg knoopjes in de uiteinden van de draden. 

Deze manier vraagt weinig voorbereidingswerk &  is goedkoop. Het is wel wat omslachtig om de stof mooi te verdelen, zeker bij langere stukken stof

2. Stof rimpelen met framilastic

Framilastic is een sterk elastisch naaibaar band dat doorzichtig is. Het scheurt niet, het is anti-allergisch en huidvriendelijk.

Wij gebruiken het vaak om stof te rimpelen. Het geeft een snel en heel gelijkmatig resultaat.

Hoe doe je het? Meet hoe lang je stuk stof moet zijn na het rimpelen. Deze lengte knip je af van de Framilastic. Eventueel voorzie je twee centimeter extra aan beide uiteinden om de framilastic te kunnen vasthouden bij stikken van het begin en einde.

Verdeel de Framilastic in gelijke delen met speldjes. Verdeel je stof in hetzelfde aantal delen. 

Leg de Framilastic op de stof, op de achterkant van de stof, heel dicht tegen de rand. Speld de speldjes op elkaar. De stof ligt niet vlak maar trekt al samen. 

   

Leg nu de stof met de framilastic op de naaimachine. Hecht het begin vast. Trek nu aan de stof vanaf de volgende speld zodat zowel de stof als de Framilastic plat liggen. Stik de Framilastic vast met de grootste steeklengte. Hecht op het einde. 

De stof is nu heel gelijkmatig gerimpeld en heeft de gewenste lengte.

 

 

Reacties
c
28 Jun 2021
Chantal Vanrijkel
Wat fijn om framilastic te gebruiken om stof te rimpeling.Dit ga ik zeker bij jou bestellen.Is dat per meter te verkrijgen.Denk het wel
Tot volgende keer
Wat hebben jullie fijne technieken.Kom alvast eens naar jou winkel in Leuven
Chzntal
Laat een reactie achter